Askaneli

D&B-Wineries importeur van Topwijn!

Wij verkopen geen alcohol aan personen onder de 18.

DCIM175GOPRO

Askaneli

Topklasse wijn uit Georgië!

13761146001
at last boloooonew kundze foni kompozicia

Georgië wijnland

Georgië is het oudste wijnland ter wereld

Bron: Georgisch.blogspot.nl

GEORGISCHE WIJN – Georgië is het oudste wijnproducerende land van Europa, en waarschijnlijk ook ter wereld. Georgië wordt daarom ook wel de “bakermat van de wijn” genoemd. In de vruchtbare valleien van de zuidelijke Kaukasusregio zijn sporen gevonden van de oudste gecultiveerde wijnranken en van wijnproductie in de Neolitische tijd, dat wil zeggen meer dan 7000 jaar geleden.

Er wordt ook vaak gesteld dat het woord ‘wijn’ zijn oorsprong vindt in het Georgische woord ‘ghvino’. Doordat wijnbouw zo’n langer geschiedenis kent in Georgië, zijn de tradities van wijnmaken en drinken een onlosmakelijk deel van de Georgische nationale identiteit.

Wijnrank 8000 jaar oud

Wijnrank van Georgië (ca. 8000 jaar oud)

Niet alleen is Georgië het oudste wijnland, er zijn ook de meeste verschillende wijnsoorten te vinden. Meer dan 540 druivensoorten zijn in de loop der eeuwen in Georgië gecultiveerd, meer dan in welk land ter wereld ook.

De Georgiërs maken wijn al eeuwenlang op een unieke manier: het fermentatieproces vindt plaats in een grote aardewerken ton die in de grond is ingegraven. De zaden en schillen van de druiven worden na het persen in het sap gelaten. Dit proces, in combinatie met de oude, plaatselijke wijnsoorten, levert wijnen op met een geheel eigen karakter.
Wijnton bij tekst Georgie wijnland

Georgisch wijn is nog redelijk onbekend in het Westen, maar er is veel gaande. Regelmatig worden de wijnproeverijen gehouden voor experts uit verschillende landen.

Sinds de boycot van de Georgisch wijn op de Russische markt is Georgië overgegaan op het produceren van minder zoete wijnen, die geschikter zijn voor de westerse smaak. Tijdens een bezoek aan Georgië gaf Yves Benard, de voorzitter van de International Vine and Wine Organisation, aan dat er goede resultaten waren geboekt, zowel met witte als met de rode wijnen. Hij benadrukte dat Georgië, juist om haar positie op de internationale markt uit te breiden, de eigen wijnsoorten en productiemethode moet behouden. De nadruk moet gelegd worden op de kwaliteit en het bijzondere karakter van de Georgisch wijn.