Askaneli

D&B-Wineries importeur van Topwijn!

Wij verkopen geen alcohol aan personen onder de 18.

DCIM175GOPRO

Askaneli

Topklasse wijn uit Georgië!

13761146001
at last boloooonew kundze foni kompozicia

Georgische druifsoorten

Mtsvane (witte druif)

Mtsvane Kakhuri Letterlijk, “groene Kakheti” wordt meestal kort aangeduid met “Mtsvane,”

Een druif die de suikers gemakkelijk opbouwt, maar behoudt een hoge zuurgraad, en is daardoor ook geschikt voor zoete, versterkte wijnen. De opbrengsten zijn groot, maar de wijnstok is zeer gevoelig voor meeldauw, en eist veel aandacht tijdens de teelt. Het is echter relatief ongevoelig voor vorst. Mtsvane Kakhuri groeit goed op de kalkrijke gronden in Kakheti, zuidoostelijk Georgia.

Verwerkt op de Europese manier heeft de jonge droge, witte wijn vaak een groenachtig stro tint. Mtsvane Kakhuri schenkt verse witte perzik, bloemen, citrus en tropische aroma’s, met een lichte minerale ondertoon. Traditioneel verwerkt (in Qvevri) is de wijn vrij donker en toont een meer abrikoos- en steenfruit-achtig karakter.

Rkatsiteli (witte druif)

Rkatsiteli, de naam betekent “rode stam” (rka = wijnstokken/riet; tsiteli = rood) is de belangrijkste witte druivensoort in Georgië. Groeit vooral in Kakheti in het oosten van Georgië maar ook in Kartli. Wijnbouwers werken graag met de Rkatsiteli druif omdat deze niet kieskeurig is qua locatie , behaalt een relatief hoge suikers met behoud van het zuurgehalte en is als winterharde wijnstok bestand tegen vorst.

Rkatsiteli wordt geproduceerd door middel van zowel traditionele als Europese vinificatie methodes. Met de Europese verwerking biedt de Rkatsiteli subtiele bloemetjes aroma’s met tonen van citrus, kweepeer, en appel. Traditioneel verwerkt (in Qvevri), kent de wijn de typische Georgische smaak, krachtiger, gematigde tannines, met frisse zuren; de oxidatieve behandeling ontlokt aroma’s van honing, gedroogde sinaasappelschillen, specerijen, abrikoos en andere steenvruchten.

Tsolikouri (witte druif)

De toonaangevende witte druif van West-Georgië, Tsolikouri kent zijn oorsprong in Kolkheti (oude Colchis, het land van het Gulden Vlies). De oorsprong van de naam blijft veel besproken en dus onzeker. De ronde, geelgroene bessen hebben een relatief dikke huid, en is dus bestand tegen de belangrijkste schimmelziekten, waardoor het geschikt is voor het meer vochtige klimaat in het westen van Georgië. Het is echter niet bestand tegen vorst. De meeste Tsolikouri aanplant is in Imereti en Guria, maar ook in Racha-Letsjchoemi, Samegrelo en Adzjarië.)

Verwerkt op de Europese manier kent de Tsolikouri wijnen een licht geoliede structuur, met zachte zuurgraad en een brede textuur, met subtiele noten van gele vruchten, meloen, mineralen, en een licht bloemige twist. Deze wijnen kunnen gefermenteerd en / of gerijpt worden in eiken.

Muscat

De Muskaatdruif is een druif die vooral gebruikt wordt voor witte zoete muskaatwijnen. Het is niet een traditionele Georgisch soort. Er zijn 200 verschillende soorten muskaatdruiven. De muskaat heeft een matig bedauwde, stugge schil, ambergeel en een ovale vorm. Het vruchtvlees is in het algemeen knapperig en heeft een nootmuskaatachtige, vaak erg zoete smaak.
De muskaatdruif stamt waarschijnlijk uit Turkije en werd in de Romeinse tijd over het Middellandse Zeegebied verspreid.
De muskaatdruif is één van de meest delicate druivenrassen. Ze vallen op door hun frisheid en aromatische smaak. Bijzonder is de zoete en bloemrijke geur en smaak.

Saperavi (rode druiven)

Saperavi, betekent letterlijk “iets te kleuren met” of “verven”. Het is dé toonaangevende rode druivensoort van Georgië; het meest aangeplante soort van Georgië. Van de Saperavi kan droge, semi-zoet en zoete wijnen gemaakt worden. Zowel traditionele als Europese methoden worden gebruikt, en kan in vele soorten eiken worden gerijpt. Ongeacht hoe geproduceerd, dit druivensoort geeft wijnen die inktzwart, vaak volledig ondoorzichtig zijn, met aroma’s van donkere bessen, zoethout, gegrild vlees, tabak, chocolade en specerijen. De wijnen zijn sappig met veel tannine, alcohol niveaus kunnen variëren 12-14%.
De aroma’s zijn klimaatgevoelig: in koelere regio’s toont de wijn meer elegantie; rode bessen domineren. In warmere streken, hebben zwart fruit de overhand en wordt veelal een hogere alcohol niveau gerealiseerd.